За Петър Димков-Лечителя - с обич и преклонение!
Не е избран Бизнес Партньор.

За Петър Димков-Лечителя - с обич и преклонение!

Публикувано от Synergy Leaves 31.05.2018 0 Коментари

Има личности, за които каквото и да се напише, не може да бъде предадено цялото величие и мащаб на делото им. И точно такава личност е Петър Димков (1886-1981), още приживе наричан "Лечителят".

 

Роден в София през 1886 г. в семейство на свещеник и народна лечителка, П. Димков от ранна детска възраст е увлечен от от красотата на народната медицина и систематично записва рецепти за билколечение, в които майка му го посвещава. Още тогава осъзнава колко необятна е мъдростта на народното познание, което предвещава и целия му житейски път.

По-късно, като юноша заминава за Санкт Петербург - Русия, където завършва Военна академия и успоредно посещава лекции по медицина в Медицинския университет. Интересува се от хомеопатия, посещава лекции, беседи по Тибетска медицина. Там намира и първите книги за ирисова диагностика на доктор Пекчели и успешно използва метода за диагностициране.

Изучил Корана, учението на Хермес в Египет, на Тот, Заратустра, Буда, Християнството, Петър Димков смята, че истината е една за всички.

 

Dimkov_oficerОфицер, патриот и общественик

През 1909 г. се завръща в България, когато събитията в политическия живот назряват. В последвалите 3 войни – Първата световна, Балканската и Междусъюзническата – Петър Диков е раняван осем пъти и е награден с множество ордени. Още тогава започва да прилага знанията и уменията си да лекува - Димков е единственият офицер, чиято рота остава незасегната от върлуващата на фронта холера.

 

Заслугите му обаче не се изчерпват само с фронта. Емблематични места за Варна като Арката на „8-ми приморски полк”, Аспаруховият вал, паркът-мавзолей „Владислав Варненчик” са построени с активното участие на военни части под ръководството на Димков. Благодарение на него е запазена и родната къща на Васил Левски от разрушение, като работи усилено до пълното й възстановяване. В знак на признателност към Димков е издигнат негов паметник във Варна - точно срещу „Арката”.

След войните се установява като военнослужещ в София и започва дейността си на народен лечител.

През 1936 г. е приведен в запаса и се отдава най-значимото обществено дело – билколечението и народната медицина, като лекува всичките си пациенти безплатно.

ПЕТЪР ДИМКОВ посвещава по-голямата част от живота си на изучаване на билките, събиране на рецепти, тяхното осмисляне и доразвиване*.

 

Dimkov_portrait„За всяка болка има билка“ - казва Петър Димков.

Преданията отреждат за родоначалници на народната ни медицина Боян Мага, син на цар Симеон, и неговия последовател Василий Врач. Боян Мага е обучавал най-близките си съратници от богомилите, а те лекували и учили народа на лечебно изкуство.

В тритомника „Българска Народна Медицина“ П. Димков е събрал хилядолетното познание за природолечението по нашите земи: „През 1900 г., когато бях на четиринадесетгодишна възраст,майка ми ми предаде своите тетрадки със съвет да продължа издирването и записването на методите и средствата, с които се е лекувал нашият народ през вековете. Това аз правя вече 75 години.

"Книгата ми е плод на упорита и безкористна дългогодишна дейност в областта на българската народна медицина.“, пише Петър Димков - Лечителят. През целия си живот с успех и безвъзмездно Димков лекува хората и не случайно е наречен ПЕТЪР ДИМКОВ-ЛЕЧИТЕЛЯТ. През целия си живот записва над 10 000 рецепти с над 300 билки.

 

ИЗДАДЕНИ КНИГИ:

  • „Нарѫчникъ по природно лѢкуване и живѢене“, в три тома, Книгоиздателство Факелъ, София, издаден четири пъти в периода 1926 – 1939 като всяко следващо издание е допълвано. Последното издание от 1939 г. е най-пълно, в него на 1800 страници са разгледани 620 болести;
  • "Практически съвети за правилно лѢкуване по метода на Луи Куне“, Издание на Кооперативно д-во „ПосрѢдник“ (1931);
  • "Българска Народна Медицина" (издавана 5 пъти в годините от 1926 г. до 1937 г., преиздавана още през 1977 г., 1991 г., 1993 г. и 2008 г.);
  • „Очна диагноза“;
  • „Хигиена и лекуване на душата“;
  • „Молитвеник“.

 

Филми за Лечителя

„Срещи с Петър Димков“, реж. Михаил Венков, 1981 г., БНТ, 53 мин. 

„„Петър Димков – с обич и уважение“, реж. Людмила Шишкова, БТ 2, 27.04.1986 г., 57 мин. 

„„Лечителят“, реж. Стилиян Иванов, 2007 г., 58 мин. 

 

100% билкови смеси от Българската Народна Медицина

 

 
Всеки SYNERGY чай е точно отражение на автентична рецепта на Петър Димков-Лечителя от Българската Народна Медицина.

 

Съотношението на билките в SYNERGY чайовете е стриктно контролирано, така че синергичното действие на съставките да се разгърне в пълна сила и да позволи на тялото да достигне своята върхова форма и здравословен баланс.

 

Билкови Чайове По Рецептите на Петър Димков - Лечителя