Билки или Лекарства?
Не е избран Бизнес Партньор.

Билки или Лекарства?

Публикувано от Synergy Leaves 26.06.2017 0 Коментари

Билки или лекарства?

Каква е разликата между лекарствата и билките?

Най-добрият отговор е: Билката е растение или растителна част, използвана в нейната цялост, докато лекарството е синтезирано копие на една химическа съставка, като компонент, намиращ се в билката.

Специалистите по билките - фитолозите, предпочитат да се използва цялата билка и вярват, че една от причините, поради които билките нямат странични ефекти, е баланса на природните съставки в тях. Фармацевтичните компании искат да изолират химикалите така, че да могат да произвеждат "чист" концентрат, да придобият патент и да извлекат големи печалби. Цялата билка не може да бъде патентована, така че потенциалът за печалба на компаниите за лекарства е малък.

Всяка билка се състои от стотици или дори хиляди естествено съществуващи съставки. Действията на повечето от тези съставки все още не са напълно ясни, но е известно, че общият ефект на билката е резултат от комбинацията на тези съставки и съединия. Част от тях имат синергичен ефект върху част от другите, като увеличават тяхната активност. Някои модифицират ефектите на други, като елиминират нежеланите странични ефекти.

Учените и билкарите често използват термина "активна" като определение на това, което считат за "активна" съставка на билката. Например, хиперицин и хиперфорин се считат за активните вещества в билковия жълт кантарион. Това е полезно, когато става дума за стандартизиране на билка или за тестване за качество, но това е малко заблуждаващо, защото ни подвежда, че активните съставки са единствените полезни съставки в билката. Предимствата, които жълтият кантарион има не са само резултат от тези два химикала, а от синергичното взаимодействие между тези две съставки, както и множество други естествено срещащи се химикали, намиращи се в билката.

Фармацевтичните компании често правят грешката да изолират само активната съставка или да извлекат само активното вещество без всички останали естествени и подпомагащи съставки на билката; Или дори по-лошо - да произвеждат и произвеждат синтетично копие на активното химическо съедининие. Това, което се получава е лекарство, различно от това, което  създава природата - без всички допълнителни ползи от синергичните взаимодействия на билковите първоначални съставки - често води до отрицателни действия или нежелани странични ефекти.

Коментирай