Агримония (Agrimonia eupatoria)
Не е избран Бизнес Партньор.

Агримония (Agrimonia eupatoria)

Публикувано от Synergy Leaves 22.08.2017 0 Коментари

Agrimonia herb

Агримония (Agrimonia eupatoria)

 

Действие и Приложение

Агримонията - невероятна билка, която регулира функциите на черния дроб и жлъчния мехур и се препоръчва като допълнителна терапия при хепатит и дискинезии на жлъчните пътища, стимулира секрецията и моторната функция на черния дроб и жлъчния мехур, което помага на лечението на жлъчно-каменната болест и хроничния холецистит. Освен това показва запичащо, патогонно и диуретично действие и намира приложение при гастрити с намалена киселинност, ентероколити със склонност към диарии, бъбречнокаменна болест, застойни явления и отоци, болести на лигавицата (стоматити, гингивити, тонзилати, фарингити, ларингити). Водните извлеци от растението са показали потискащо действие върху вируса на херпес ин витро, а алкохолни извлеци потискат вътрешното развитието на златисти стафилококи. Като средство за външно приложение се предписва при заболявания на съединителната тъкан и за превръзка на рани.
      
Народната медицина препоръчва дрогата и при белодробна и кожна туберкулоза, кръвохрачене, хемороиди, подагра, младежки пъпки, сърдечна недостатъчност, нощно напикаване, пясък в бъбреците и пикочния мехур, хрема, възпаление на лигавицата на устата, за бани при изморени крака и др. 

 

Химичен състав

Агримонията съдържа 0.2% етерично масло, дъбилни вещества (кетахини), флавоноиди, гликозидно горчиво вещество (в свежото растение), до 12% силициева киселина, витамините Р (никотинамид) и С, органични киселини и следи от манган (на мангана се приписва влиянието върху процесите на кръвообразуването, съсирването на кръвта и дейността на жлезите с вътрешна секреция).

 

Приготвяне

Приготвя се отвара от 1 до 3 чаени лъжички ситно нарязана агримония с 200 г кипяща вода. Вари се в продължение на 3 мин в закрит съд. Кисне 2 часа и се прецежда. Полученото количество отвара се разделя на 3 части и всяка част се приема 15 мин пред хранене.

Коментирай